Logotyp #trevligtfolk

"Helena såg det ingen annan såg i mig"

Jonas Karlsson berättar om Helena Hermansson

– Utan Helena hade jag aldrig varit den jag är idag, berättar Jonas Karlsson.

När de fick kontakt var Jonas 15 år och på en väldigt mörk och hatisk plats i livet. Satt mest hemma och spelade tv-spel, var knappt i skolan, hade nästan inga vänner och var förbannad på världen och de vuxna.

Men så en dag såg Jonas att skolan skulle få besök av ett projekt som arbetade med integration, extremism och främlingsfientlighet. Det var Helena Hermansson och två andra pedagoger som höll i det. De berättade bland annat om John Hron, som blev ihjälslagen av nynazister utanför Kungälv.

De sökte deltagare i projektet, Jonas sökte på en gång och kom in. De var 20 ungdomar, från olika kulturer och med olika bakgrunder, som skulle mötas för att bygga något tillsammans. Där och då började Jonas förändringsresa.

– Jag kände att jag ofta blev uppmålad av vuxna och andra lärare som en bråkstake. Helena såg igenom det, hon har alltid sett det bästa i mig, hon har sett vad jag är bra på och hon kan förklara för mig så att jag själv förstår vad jag kan, berättar Jonas.

– Hon sådde ett frö i mitt huvud, som har växt till en väldigt fin blomma. Jag är på rätt väg nu, jag har framtidsplaner. Jag ser på samhället, rasism, främlingsfientlighet och fördomar på ett helt annat sätt nu, och jag kan diskutera och se ämnen från fler än en synvinkel – något jag inte kunnat tidigare.

– Jag kan inte tacka Helena nog för det hon har gjort för mig. De enda jag kan göra är att visa att det hon gjorde och det hon kämpade för, har gett resultat och gjort mig till den jag är idag, avslutar Jonas.

  • Ingen giltig användare vald.

Senast uppdaterad:

Kontakt

Borlänge kommun

Servicecenter
Telefon: 0243 - 740 00

Instagram: #TrevligtFolk Länk till annan webbplats.
Facebook: #TrevligtFolk Länk till annan webbplats.

E-post: trevligtfolk@borlange.se

Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera bra för dig. Läs mer om cookies här