2047 Science Center – lösningen på de största globala problemen börjar med Lego

 

Det saknas 50 000 ingenjörer i Sverige idag och bara två av tio ungdomar vill läsa teknisk inriktning på gymnasiet. På 2047 Science Center är man övertygade om att den här trenden går att vända, men bara om vi börjar i tidig ålder. Genom roliga och utmanande aktiviteter, som till exempel att bygga och programmera robotar med Lego, visar man teknikens roll i samhället och skapar det som kallas för tekniskt självförtroende hos barn och unga. Den är avgörande för vår omvärlds utveckling och regionens framtida konkurrenskraft.

 

– Vi tror på att leka och lära samtidigt. Ett lustfyllt experimenterande som ger dig kunskaper som du inte kan få bara genom att läsa i en bok. Och det du tycker är roligt sätter sig, säger Tobias Mårtensson, vd på 2047.

 

Tredelad verksamhet

2047 är sedan 2012 en del av skolan i Borlänge, har utställningsverksamhet med fokus på teknik och naturvetenskap, och är en kontaktyta mellan skolan, akademin och näringslivet.

 

Under förra året utbildade 2047 närmare 25 000 barn i teknik, matematik och programmering. Här kan man göra experiment och utforska sin omvärld på sätt man inte kan göra i den vanliga skolan, i lekfulla experimentmiljöer med den senaste tekniken och avancerad labbutrustning.

 

– För att koppla ihop skolan och näringslivet arrangerar vi årligen en teknikmässa där cirka 2 000 elever i årskurs åtta och år två på gymnasiet får träffa ingenjörer i olika branscher och lyssna på intressanta och inspirerande föreläsare – till exempel rymdfararen Christer Fuglesang och den rappande civilingenjören Lilla Namo, berättar Tobias.

 

Datorer och byggklossar förenar

Programmering är ett allt viktigare ämne och ytterligare en anledning till samarbete med företag. En kväll varannan vecka kan barn och unga mellan sju och 17 år komma till 2047 och jobba med programmering.

- Då engageras IT-branschen genom att företagen tillhandahåller mentorer som medverkar vid kvällarna för att coacha de ungdomar som deltar, fortsätter Tobias Mårtensson.

 

2047s verksamhet innebär även spännande nationella och internationella samarbeten. Bland annat är man del av Lego First League, där unga bygger en fungerande robot i Lego och sedan tävlar med den. Forskarfredag och Innovationskraft är andra exempel på aktiviteter på 2047 och man har också haft ett gemensamt projekt där femteklassare från Borlänge via länk diskuterat forskning med en forskare på rymdstationen ISS.

 

– Världen står inför stora utmaningar och många av dom kan lösas med hjälp av teknik. Just därför är det så viktigt att intressera barn och unga för teknikämnena. Det är vårt bidrag till en bättre värld, avslutar Tobias Mårtensson.