Logotyp #trevligtfolk

Publicerad:

Rädda Barnen – jobbar för att unga ska bli lyssnade på

Rädda Barnen i Borlänge jobbar för att alla barn oavsett förutsättningar och bakgrund ska kunna delta i samhället på lika villkor. De anordnar allt från tjejforum till läxhjälp.

– Jag blir så imponerad av alla jag får förmånen att möta i mitt jobb, många har ett stort driv och vilja att förändra samhället till det bättre, säger Angelica Andersson.

I Borlänge är inkludering en viktig fråga för Rädda Barnen. Alla människors, alla barns, behov och rättigheter är i fokus. Att jobba mot diskriminering med barnkonventionen som grund är utgångspunkten.

– I Borlänge finns bilder av områden som inte stämmer överens med hur verkligheten ser ut där. Det leder ofta till diskriminering och att människor behandlas olika. Men jag tror att det kommer förändras, även om man inte ska vara naiv och tro att det kommer gå snabbt, säger Angelica Andersson.

Mötesplatser för att skapa förändring

Rädda Barnen jobbar mycket med att skapa mötesplatser. Ett starkt minne som Angelica har från ett sådant tillfälle är den dialogkväll som anordnades, där unga tjejer fick träffa några av Borlänges högst uppsatta politiker och tjänstepersoner.

– Det blev väldigt bra diskussioner och alla lärde sig mycket, såväl tjejerna som besökarna. Tjejerna pratade exempelvis om rasism i skolan och utsatthet de upplever och beskrev det efteråt som en mäktig känsla, att bli lyssnade på och tagna på allvar.Angelicas drivkraft i jobbet är att engagera sig mot diskriminering, särskilt med fokus på barn och unga. Utgångspunkten för det arbetet handlar till stor del om brist på resurser och möjligheter till att delta i samhället.

– Jag vet själv hur det är att växa upp i en familj där man har det dåligt ställt och hur det är att känna sig utanför, säger Angelica.

Alla ska kunna delta på lika villkor

Rädda Barnen jobbar mycket för att barn, ungdomar och vuxna ska få sina röster hörda genom exempelvis demokratidagar, teater, tjej- och killforum och samtal om rasism i skolan. Men de jobbar också med att påverka stora aktörer i samhället att reflektera kring frågor om diskriminering och att sedan agera för att förbättra sitt arbete.

– Vi måste få företag och egentligen hela samhället att tänka på vilken förändring vi vill se och hur den kan blir verklighet. Tillsammans kan vi göra skillnad, säger Angelica.

Kontakt

Borlänge kommun

Servicecenter
Telefon: 0243 - 740 00

Instagram: #TrevligtFolk Länk till annan webbplats.
Facebook: #TrevligtFolk Länk till annan webbplats.

E-post: trevligtfolk@borlange.se

Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera bra för dig. Läs mer om cookies här