Logotyp #trevligtfolk

Publicerad:

HjälpTill.nu – en givande lyckospiral

HjälpTill.nu är räddaren i nöden i Borlänge, som rycker ut när samhället inte räcker till. De skänker mat, kläder och hygienartiklar till den som behöver och allt bygger på gåvor från privatpersoner och företag.

Martina Bergman, som till vardags jobbar som personlig assistent, är eldsjälen som startade det hela, nästan omedvetet, inför julen 2013. Hon och hennes familj skulle fira och Martina och hennes man hade köpt en hel hög med klappar till sina barn.

– Då sa min son, när han såg alla klapparna de skulle få: Mamma, det hade räckt med en enda julklapp. Och det där tog verkligen skruv i mig. Jag började tänka på alla barn som inte får en endaste julklapp och hur orättvist det var.

Början på en tradition

På kvällen skrev hon ett inlägg på Facebook där hon bad sina kompisar att skänka en julklapp till de som inte skulle få några. På en vecka hade inlägget delats till 10 000 personer och uppropet fick in 2000 julklappar. Tillsammans med Svenska Kyrkan delades klapparna ut dagen före julafton och Julklapp till alla är sedan dess en årlig tradition.

Men Martina insåg också att problemet var mycket större än bara brist på julklappar, det fanns ett hålrum där samhället inte räckte till. Så hon fortsatte med sina inlägg på Facebook och så småningom bildades föreningen HjälpTill.nu.

Nu delar de ut matkassar till Borlängebor i ekonomiskt trångmål för stora summor varje år, skänker kläder till behövande och hjälper andra föreningar och organisationer som kvinnojouren, Ria, Frälsningsarmén och X-cons.

Vem behöver hjälp?

Martina tycker att bilden av vem som behöver hjälp är felaktig. Folk tror att det bara handlar om narkomaner och uteliggare men det är oftast unga ensamstående mammor som saknar rätt förutsättningar för att klara sig – jobb och utbildning. Eller kanske någon som haft ett dödsfall i familjen eller någon som blivit av med jobbet och inte har råd med mat för dagen.

– Vi måste ändra bilden av vem som behöver hjälp och visa att det inte är skamfyllt att be om hjälp. Alla behöver vi ju hjälp på ett eller annat sätt i våra liv – varför ska det vara så hemskt att be om hjälp för att man har det dåligt ställt ekonomiskt?


Kontakt

Borlänge kommun

Servicecenter
Telefon: 0243 - 740 00

Instagram: #TrevligtFolk Länk till annan webbplats.
Facebook: #TrevligtFolk Länk till annan webbplats.

E-post: trevligtfolk@borlange.se

Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera bra för dig. Läs mer om cookies här