Logotyp #trevligtfolk

Publicerad:

”Det finns ingen annan stad som har så många eldsjälar

Tjejjouren Dalia vill se ett samhälle där unga tjejer får ta plats och behålla rätten till sin egen kropp. Med fokus på ett samhälle utan hat och förtryck, med jämställdhet i första rummet, jobbar de med att ge stöd till unga tjejer i Dalarna.

Det är två månader sedan de startade i Borlänge. Planeringen började för ganska exakt ett år sedan och under våren har man sökt jourtjejer och gått utbildningar i allt från samtalsmetodik med fokus på chatt och normkritik, etik och värderingar, till killar och mäns våld mot tjejer och kvinnor.

– Idag är vi 18 jourtjejer med olika livserfarenheter och stora kunskaper om vilka förutsättningar unga tjejer har idag. Det är ett fantastiskt gäng med stort engagemang och massor av vilja att hjälpa andra, berättar Filippa från tjejjouren.

Det är just att stötta och stärka unga som definierar sig som tjejer som är deras fokus. Främst i högstadie- och gymnasieålder, men de är samtidigt noga med att inte sätta några ramar för dem som kan söka kontakt. Man kan vara yngre och man kan vara äldre och de frågar aldrig om könstillhörighet eller ålder.

– Vi undviker ordet ”normalt”, och det finns inga frågor som är för små eller för stora. Det kan handla om att man har svårt att sova för att man ligger och tänker på något, eller om att man har varit med om något hemskt och behöver hjälp, stöd i att göra en anmälan eller under en rättegång, säger Mimmi, jourtjej.

Via chatten på hemsidan, där man kan vara helt anonym, har de den främsta kontakten med ungdomarna. Inga IP-nummer eller samtal sparas, och de har tystnadslöfte. De arbetar också förebyggande tillsammans med skolor och andra ungdomsverksamheter, och håller föreläsningar med teman som samtycke och sociala medier, med olika övningar för att rucka på de gamla invanda tankesätten.

– Det är så viktigt att prata om sociala medier och hur de påverkar. Vi pratar också om våld och sexuellt våld mot tjejer, porr, mens, psykisk ohälsa och ångest, ja allt. Det handlar i stort om att vi vill ha ett mer tillåtande samhälle, där alla är starka tillsammans och inte lever med press om att ”passa in”, säger Filippa.

Sedan starten har de bara fått positiv feedback. Det märks att behovet av den typ av hjälp de kan ge är stort. I framtiden vill de även kunna erbjuda samtalsgrupper och arbetar mot att skapa event med bra förebilder för unga.

Mycket görs i samarbete med Fryshuset Borlänge och Framtidens förebilder. Nu närmast på schemat är Juljoggen 2018, där alla pengar går till Tjejjouren. De är också med i Ungdomskollen på Fryshuset, tillsammans med Framtidens Förebilder, Toleransprojektet, IK Brage Rädda Barnen och Borlänges Ungdomsråd.

– Det satsas stort på ungdomar i Borlänge kommun, det verkligen en kommun i framkant där man tar vara på de eldsjälar som finns, avslutar Mimmi.

Tjejjouren Dalia är en ideell feministisk förening som är religiöst och partipolitiskt obunden. De är en del i Kvinnojouren Borlänge och arbetar för jämställdhet i samhället genom att stärka och stötta unga tjejer.

Kontakt

Borlänge kommun

Servicecenter
Telefon: 0243 - 740 00

Instagram: #TrevligtFolk Länk till annan webbplats.
Facebook: #TrevligtFolk Länk till annan webbplats.

E-post: trevligtfolk@borlange.se

Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera bra för dig. Läs mer om cookies här