Logotyp #trevligtfolk

Publicerad:

Asken – krigar för barns rätt till kultur

Kan man lära sig matematik genom att dansa? Kan en teaterpjäs stärka dina språkkunskaper? Om du frågar Emma Källberg på Kulturcentrum Asken är svaret tveklöst Ja!

Enligt kommunens hemsida är Kulturcentrum Asken ett resurscentrum för estetiskt lärande och språkfrämjande arbetssätt inom förskola och grundskola. I Askens egna lokaler i centrala Borlänge och ute på kommunens förskolor och skolor sysslar man med drama, bild, musik och dans. Genom Kulturcentrum Askens arbete får tusentals barn i Borlänge kommun uppleva och testa på de många kulturformerna.

– Allt kanske inte är för alla, men det är också en av poängerna, berättar Emma. Att utforska och prova själv. Ta reda på vad man gillar och inte. Det är lätt att snöa in bara på en sak och tänka att om man tycker om idrott kan man inte tycka om kultur. Men jag är övertygad om att vi behöver olika delar för att få tillgång till hela vårt register. Testa! Sedan kan du säga att det inte var din grej. Men då har du i alla fall varit modig och provat.

Estetiska ämnen som verktyg för lärande

På Asken jobbar man med upplevelsebaserat lärande, inom drama, dans, bild och musik, och gör det i olika syften. Man lär inte bara ut kunskaper i de estetiska ämnena, utan kan använda exempelvis drama för att ge mer kunskaper inom historia eller svenska språket. Eller dans för att öka rumsuppfattningen och känslan för olika former i matematiken.

Dessutom minns du på ett helt annat sätt när du har provat något själv och upplevt med flera sinnen.

– Vi människor är olika och har olika språk. Vissa av oss är väldigt verbala, andra jobbar mer med kroppsspråk, alla kanske inte kan svenska men kan andra språk, och vissa är väldigt uttrycksfulla i sina bilder eller sin musik. Vi vill ge alla chansen att kunna uttrycka sig på sitt starkaste språk.

Kultur som får ta plats

Verksamheten arbetar med kreativt och upplevelsebaserat lärande och Emma beskriver alla som hon jobbar med som kulturkrigare som brinner för barns rätt till kultur.

– Kulturen har ju inte alltid en självklar plats i alla sammanhang, utan måste ofta bevisa att den förtjänar sin plats. Vi tar alla till oss kultur på olika sätt och vi måste utsättas för det, och framförallt prova själva så vi vet vad vi tycker om och inte. Vi kan inte bara prata om att det är ok att vara olika – vi måste även få uppleva och pröva att vara olika. Det ger oss nya perspektiv och vidgar vår världsbild.

Kontakt

Borlänge kommun

Servicecenter
Telefon: 0243 - 740 00

Instagram: #TrevligtFolk Länk till annan webbplats.
Facebook: #TrevligtFolk Länk till annan webbplats.

E-post: trevligtfolk@borlange.se

Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera bra för dig. Läs mer om cookies här